- Εμς
- (Ems). Τοπωνύμια της Γερμανίας.
1. Πόλη (10.300 κάτ. το 2003) της κεντροδυτικής Γερμανίας, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Βρίσκεται Α του Κόμπλεντς. Ονομάζεται και Μπαντ Εμς (Bad Ems). Η πόλη είναι κέντρο ιαματικών λουτρών. Η ιστορία του Ε. συνδέεται με το συνέδριο που συγκάλεσαν τον Αύγουστο του 1786 οι απεσταλμένοι των αρχιεπισκόπων Κολονίας, Τρεβήρων, Μαγεντίας και Σάλτσμπουργκ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας που θα περιόριζε την εξουσία του πάπα. Επίσης, η πόλη είναι γνωστή από τις οδηγίες που απέστειλε ο Γουλιέλμος Α’ στον Βίσμαρκ, γνωστές ως τηλεγράφημα του Ε., σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος που είχε προκύψει από την άρνηση του βασιλιά της Πρωσίας να δεχτεί το αίτημα του Γάλλου επιτετραμμένου, Μενεντέντι, και να αναλάβει τη δέσμευση να μην υποστηρίξει μελλοντικά την υποψηφιότητα των Χοεντσόλερν για τον θρόνο της Ισπανίας. Ο παραλήπτης του, θέλοντας να προκαλέσει πόλεμο με τη Γαλλία, έδωσε στον Τύπο το τηλεγράφημα σε μια συντομευμένη μορφή, που εμφάνιζε τον βασιλιά να υιοθετεί μια αδιάλλακτη, σχεδόν υβριστική, στάση απέναντι στη Γαλλία.
2. Ποταμός (335 χλμ.) της βορειοδυτικής Γερμανίας. Πηγάζει από τη λοφοσειρά Τοϊτομπούργκερ Βαλντ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και εκβάλλει στον κόλπο του Ντόλαρτ, στη Βόρεια θάλασσα. Ο Ε. διασχίζει τα τέλματα της Μπέρτανγκε και ρέει κατά μήκος των συνόρων της Ολλανδίας. Με την κατασκευή της διώρυγας Ντόρτμουντ-Ε. στα τέλη του 19ου αι., που έγινε για να συνδεθεί η βιομηχανική περιοχή του Ρουρ με τη Βόρεια θάλασσα, ο ποταμός απέκτησε ιδιαίτερη σημασία για τη ναυσιπλοΐα της Γερμανίας.
Πλωτός και συνδεόμενος με τη Βόρεια θάλασσα, ο ποταμός Εμς έχει ιδιαίτερη σημασία για τη γερμανική ναυσιπλοΐα· στη φωτογραφία, ένα τεράστιο οχηματαγωγό πλοίο ετοιμάζεται να διαπλεύσει τον ποταμό (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.